.

mercredi 7 décembre 2005

Démographie (in het Nederlands) °

Amsterdam Oud-Zuid heeft 83.696 ingeschreven inwoners. 2.500 zijn Zuid-Europeanen, en 12.719 zijn Westerlingen. Dat betekent dat 16% van de inwoners zijn niet-Zuid-Europeaanse Westerlingen. Men moet weten dat veel Europeanen niet ingeschreven zijn (dus er zijn meer Europeanen woonachtig in Oud-Zuid dan de aktuele cijfers weergeven).
Nederlanders vormen 60% van de inwoners, "allochtonen" (Surinamers, Antillianen, Marokkanen en Turken) zijn 11,5%, en overigen (meestal Westerlingen) 28%. Dus:
Nederlanders: 60%
Westerlingen+: 28%
Allochtonen: 11,5%

De "niet-Allochtonen" en niet-Nederlanders zijn de snelst groeiende bevolkingen, meestal uit de Europese Unie. Zij trouwen meer met andere nationaliteiten en krijgen meer kinderen. Zij zijn de grootste minderheid van Amsterdam en zeker van Oud-Zuid. Zij zijn de toekomst van de stad en van het stadsdeel.
Demografisch gezien, als wij de ratio's willen respecteren, kunnen de niet-Nederlandse Westerlingen op zijn minst een verkiesbare plaats per grote partij (PvdA, VVD, GroenLinks) in Oud-Zuid krijgen. Maar zij zijn niet vertegenwoordigd! Zij spreken veel talen, zij integreren vrij snel en zij zijn hoger opgeleerd dan andere bevolkingsgroepen... Wat een blamage!
Bron:
http://www.os.amsterdam.nl/pdf/2005_jaarboek_hoofdstuk_02.pdf

Commentaires:
Le
08 décembre, 2005, Rob a écrit...
En hoe komt het dan dat zij niet vertegenwoordigd zijn? In theorie kan dat verschillende oorzaken hebben... Iets meer info graag! :-)
Le 08 décembre, 2005, Laurent Chambon a écrit...
Ah dat is een goede vraag!
Le 08 décembre, 2005, Rob a écrit...
Misschien desinteresse voor Nederlandse (gemeente)politiek? Misschien een soort "minderwaardigheidsgevoel" omdat ze denken dat ze minder recht hebben dan autochtonen om deel te nemen? Of misschien willen ze wel maar worden ze actief of passief geweerd door de partij? Wat denk je Laurent? Een socioloog heeft hier vast een idee over... ;-) of wellicht ervaring mee...
Le 15 décembre, 2005, Jelle Houtsma I AMSTERDAM a écrit...
Tot nu toe is er niet of nauwelijks aandacht geweest voor deze groep bij de politiek. Laurent is de man die in Oud Zuid veel van die mensen een stem in de politiek kan geven. Ik hoop dat de PvdA hem actief promoot bij de Niet Nederlandse inwoners van dat stadsdeel.