.

mardi 29 novembre 2005

Dans "de Socialist"...

Je suis en page 2 du mensuel "de Socialist" n°178 (journal des Internationale Socialisten, altermondialistes et anti-racistes qui ont intégré le SP) sous forme d'interview: "La révolte à Paris, une conséquence de la pauvreté et du racisme"
Opstand parijs is gevolg van armoede en racisme
Naar aanleiding van recente gebeurtenissen in Frankrijk sprak Ruth Black met socioloog Laurent Chambon over de achtergronden van de opstand en de overeenkomsten met de Nederlandse situatie.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de rellen in Frankrijk?
De allerbelangrijkste oorzaak is sociaal economische achterstand. Er is grote werkloosheid in de buitenwijken, twee keer zoveel als in de rest van het land. Op sommige plekken loopt het op tot 50 procent. Dit heeft trouwens niets te maken met gebrekkig onderwijs. De eerste en tweede generatie immigranten zijn vaak juist hoogopgeleid, dokters, ingenieurs, maar ze krijgen geen werk.

De tweede oorzaak is discriminatie. Natuurlijk gaat het om etnische discriminatie, maar er is ook sociale discriminatie. Als jouw adres in een ‘slechte’ wijk is, dan krijg je de baan ook niet.
Ten derde is de kolonialistische houding van de politie tegenover de jongeren belangrijk. Bovendien houden ze elkaar de hand boven het hoofd. Als een agent bijvoorbeeld iemand heeft aangevallen, zullen de anderen altijd zeggen dat het zelfverdediging was.
De aanleiding voor de rellen was de dood van twee jongens. Maar in deze omstandigheden zou ieder incident genoeg kunnen zijn. Immigranten voelen zich gewoon Frans, maar politici praten over hun alsof ze tweederangsburgers zijn. sarkizy had het bijvoorbeeld over racaille, uitschot. Als er op die manier over joden of homo's gepraat zou worden, zou er ook opstand komen.

Sommige politici zeggen dat de rellen met de islam te maken hebben. Wat vind je daar van?
Dat is honderd procent flauwekul. Als er iets zeker is dan is het wel dat dan (??) is het wel dat religie er niets mee te maken heeft. Die jongeren zijn niet gelovig en in ieder geval niet praktiserend. Voor hen zijn de imams gewoon ouwe lullen.
Voor rechts is het makkelijker om over moslims en criminelen te praten, want dan hoeven ze het niet over alle sociaal-economische problemen te hebben.

Wat vind je van de reactie van de Franse regering?
Een nachtmerrie! Ik had het eerder al over kolonialistisch gedrag, maar de noodtoestandwet die nu is ingezet is dat ook letterlijk.

Ze hebben dit gebruikt in twee koloniale omstandigheden: Algerije en Nieuw-Caledonië. In mei 1968, dat veel erger was, werd het niet gebruikt.
En nu, drie weken later, wordt er pas iets gezegd over discriminatie. Dat is een beetje te laat! De Parti socialiste (Franse PvdA) heeft zich trouwens ook niet uitgesproken. Ze zijn te druk bezig met wie hun presidentskandidaat moet worden. Who cares?
Wat zijn de overeenkomsten tussen Frankrijk en Nederland?
Wat de politie betreft is het hier wat minder erg. Maar ik heb ook met Marokkaanse jongeren gesproken, die zeggen dat de politie soms heel agressief is.
Wat sociale achterstand en kolonialisme betreft is de situatie vrijwel hetzelfde. Het klinkt misschien een beetje marxistisch, maar deze problemen hebben te maken met globalisering: elites die steeds maar rijker worden en de armen steeds armer.
Dit is geen Frans of Nederlands probleem, dit is westers. Iedereen doet alsof onze problemen om de islam draaien. Het gaat juist om economische structuren en sociale uitsluiting.
En de Nederlandse regering?
Mensen als Zalm en Balkenende kennen alleen rijkdom en een blanke, christelijke omgeving. Ze hebben diezelfde afstand van de werkelijkheid als Franse politici. Dat is heel kwetsend voor allochtone Nederlanders. En Verdonk is onze Nederlandse Sarkozy.
Wat denk je dat de rellen zullen opleveren?
Ik ben een beetje pessimistisch. Kijk bijvoorbeeld naar Amsterdam. Voor de gemeenteraadsverkiezingen staan er blanke, rijke mannen op de lijsten. Terwijl we juist in steden als Amsterdam en Rotterdam ook vrouwen, allochtonen en jongeren nodig hebben.
Het gaat om democratie. De rijken moeten meer macht en geld delen, want als ze dat niet doen komt er meer criminaliteit, meer stakingen, meer onrust. Als we dit willen oplossen moeten we bedenken of we een soort dictatuur van de rijken willen of echte democratie.

http://www.internationalesocialisten.org/