.

dimanche 3 septembre 2006

On y vient... la presse locale s'intéresse à notre débat. Trouvé dans le PijpKrant de september 2006, page 5.

Nieuwe Amsterdammers op zoek naar identiteit
Openbaar debat in de Oranjekerk

De komender Amsterdamse 'Dag van de Dialoog' en de aanstaande verkiezingen zijn gericht op het thema van de individuele en collectieve identiteit. Geen mens ontkomt aan de zoektocht ernaar. Daarom organiseert Wijkcentrum Ceintuur in samenwerking met diverse buurtgroepen op 12 september een openbaar debat in de Oranjekerk.

Wue kent zijn identiteit? De Pijp, waarin meer dan honderd nationaliteiten naast, boven en onder elkaar wonen, is dé plek on het identiteitsvraagstuk te discussie te stellen op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Kun je je soms alleen een Nederlander noemen als je om 6 uur aan tafe gaat en aardappelen eet? En waar bestaat 'de Amsterdamse cultuur' eigenlijk uit, wat betekent die mengelmoes van Vlaamse, Joodse, Duitse en Spaans/Portugese cultuur? Zal Amsterdam in de toekomst de Marokkaanse en Turkse identiteit of erfenis vieren, zoals nu ook gebeurt met het Jiddische en Portugees joodse culturele erfgoed?
Hoe zien wij bewoners ons zelf in de buurt, in Amsterdam, Nederland, Europa, in de wereld?
Wie zijn die nieuwe Amsterdammers? Je ontdekt je identiteit door je individuele en collectieve geschiedenis laagje voor laagje af te pellen als een ui of in partjes te verdelen als een appeltaart. Wie zich verdiept in zijn of haar eigen geschiedenis, achtergrond, afkomst en opvoeding, ontdekt de identiteit: in new age termen wordt dit wel het pad neer zelfbeleving in relatie tot anderen genoemd. Identiteit wordt dan een zogenoemd sociaal metselwerk. Hoe stevig zit dit wats en hoe wrik je het weer los? Wat bepaalt onze individuele en collectieve identiteit? Wat gebeurt er als je het verdeelt in etnische, religieuze, historische, familiaire, politieke, seksuele identiteit en welke parten zijn dan belangrijk, meer legitiem en waarom? Dus, wat betekent identiteit eigenlijk precies?

Groep Nieuwe Amsterdammers
Een organisator van dit debat is Laurent Chambon. Pijp bewoner van Franse herkomst, die zich schaart onder de 'nieuwe Amsterdammers'. Dit is een groep, die verschilt qua leeftijd, geslacht en afkomst. Waarom een groep?
"Wij zoeken naar wegen om de Amsterdamse politiek te hervormen" aldus Chambon. "Voor de lokale verkiezingen hebben we de verkiezingslijsten van de politieke partijen in Amsterdam onder de loep genomen, gekeken of de samenstelling van de kieslijsten een afspeigeling van de diversiteit van de Amsterdamse kiezers is. De werkelijke bijdrage aan diversiteit bij politieke patijen loopt achter bij de actualiteit.
Vanaf september willen De Nieuwe Amsterdammers de 'collectieve intelligentie' van Amsterdammers aanspreken door thema's op een andere manier te bespreken en om na te denken over wezenlijke onderwerpen, die door de politici volgens ons onvoldoende worden belicht. Op de agenda staat behalve identiteit ook economie, politieke participatie, integratie/discriminatie en veiligheid. daarom werken we graag mee aan de organisatie van het debat over identiteit in de Oranjekerk."

Meedebatteren?
Wanneer: dinsdag 12 september

Hoelaat: 19.30 zaal open / 20.00 debat / 22.00 borrel / 23.00 einde

Waar: Oranjekerk, 1e van der Helststraat/Ostadestraat

Toegang: gratis

Organisatie: Wijkcentrum ceintuur, Werkgroep Dialoog De Pijp, Beste Buren Campagne, Jongerenparlement Oud Zuid en de Stichting De Levante.

www.denieuweamsterdammers.org