.

jeudi 5 avril 2007

19 avril: Débat sur les élections en France

Un débat organisé par IPP (Instituut Publiek en Politiek) sur les élections présidentielles françaises auquel je vais participer:

In de IPP-discussiereeks ‘Verkiezingen bij EU-lidstaten & Goede buren’:
FRANKRIJK
Zondag 22 april vindt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De race ligt nog open. Wordt het mevrouw Royal, de onbekende Bayrou, hardliner Sarkozy of gaat Le Pen op herhaling naar de tweede ronde…?
Donderdagavond 19 april, Bungehuis: de grote voorbeschouwing! Een discussieavond georganiseerd door Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en de Universiteit van Amsterdam
(UvA).
Programma:
Thijs Berman (Europees Parlement PvdA), Oene van der Wal (chef redactie buitenland Elsevier) en Didier Burg (Franse correspondent in Nederland Les Echos), sympathisanten van respectievelijk Royal, Sarkozy en Bayrou, gaan met elkaar in discussie in twee rondes:

1. La France
Wat zijn de grootste politieke problemen waar Frankrijk mee worstelt, welk issue gaat de verkiezingen bepalen, wie is de kandidaat die Frankrijk het beste vooruit gaat helpen?
- Korte inleiding over ‘het Franse kiesstelsel en de rol van de president' door Harm Rankema (IPP-redacteur).
- Kort overzicht van de belangrijkste verkiezingsissues door Jochum de Graaf (IPP-projectleider StemWijzer) aan de hand van www.MonVoteAmoi.fr, de franse StemWijzer gemaakt met hulp van het IPP (doe nu de Franse test in het Nederlands op www.StemWijzer.nl/frankrijk2007!).

2. L’Europe
Wie wordt de waarschijnlijke winnaar en wat betekent dat voor de verhouding Nederland - Frankrijk en de Europese Unie, vooral nu Frankrijk in 2008 de EU-voorzitter is die waarschijnlijk een nieuw Europees verdrag moet realiseren?
- Live videochat met Stefan de Vries in Parijs (correspondent EenVandaag, RTL en BNR), met een speciale verkiezingssite: http://verkiezingen2007.devries.fr. Wat voorspellen de laatste opiniepeilingen voordat het Franse embargo op publicatie donderdagavond ingaat?
- Korte inleiding Laurent Chambon (Fransman, socioloog en Amsterdams stadsdeelraadslid): Frankrijk als politieke thermometer voor maatschappelijke ontwikkelingen in Europa.
Discussie onder leiding van Niek Pas, docent Televisiejournalistiek werkzaam bij het Instituut Mediastudies van de UvA.

Donderdag 19 april, 19.30-21.30, aansluitend borrel. Bungehuis, zaal 004, Spuistraat 210
Toegang gratis, aanmelden gewenst: Jerome Scheltens, j.scheltens@publiek-politiek.nl, 020-5217669