.

jeudi 16 mars 2006

Dans le Parool

On parle de moi dans le Parool. Rapporté par le service de presse de l'ambassade:
Le journal d’Amsterdam Het Parool (p.17) d’hier soir annonce l’élection dans le quartier Oud Zuid de la capitale du Français Laurent Chambon, 33 ans. Numéro huit sur la liste PvdA locale. "C’est l’amour qui a fait venir Chambon aux Pays-Bas il y a huit ans. Il y a écrit une thèse sur l’accès des minorités à la politique aux Pays-Bas et en France et a décidé ensuite d’expérimenter lui-même les possibilités politiques des migrants. ’Après la théorie, la pratique’, dit Chambon."
"L’élu PvdA impute le fait qu’il n’ait toujours pas adopté la nationalité néerlandaise, après huit ans, au coût élevé et aux procédures compliquées de naturalisation. ’J’ai pourtant l’intention de l’obtenir ; je comprends que ma situation n’est pas idéale pour les électeurs.’ Mais c’est aussi une question de principe : ’Au XXIe siècle, il ne s’agit plus de nationalité, mais d’identité. Si la nationalité européenne existait, c’est elle que j’adopterais’."
Lien: http://www.ambafrance-nl.org/article.php?id_article=7018

L'article du Parool tel qu'il m'a été envoyé par le journaliste:
Oud Zuid
Amsterdam,woensdag 15 maart 2006
'Het niet om nationaliteit maar om identiteit' - Fransman Chambon haalt ook een zetel
Wie dacht dat alleen mensen met de Nederlandse nationaliteit onze stad mogen besturen, heeft het goed mis. Nadat onlangs in de gemeente Vaals de Duitser George Görtz in de raad werd verkozen, neemt nu ook in Amsterdam voor het eerst een buitenlander zitting in een deelraad. In stadsdeel Oud Zuid wist de Fransman Laurent Chambon (33), de nummer negen van de PvdA-kieslijst, een zetel te veroveren.
De liefde bracht Chambon acht jaar geleden naar Nederland. Hij schreef hier een proefschrift over de toegang van minderheden in de Nederlandse en Franse politiek en besloot daarna de politieke mogelijkheden voor migranten zelf te ervaren. “Na de theorie, nu de praktijk,” aldus Chambon.
Aan de landelijke politiek kunnen buitenlanders niet deelnemen. En voorlopig ziet Chambon dat ook niet gebeuren. “De mentaliteit in Nederland is nog niet klaar voor zulke veranderingen; alhoewel het politieke stelsel in dit land al veel democratischer is dan in Frankrijk. Daar zijn minderheden helemaal niet vertegenwoordigd.”
Dat hij na acht jaar nog steeds geen Nederlandse nationaliteit heeft aangenomen, wijt de PvdA-er aan de hoge kosten en ingewikkelde procedures voor het burgerschap. “Al ben ik wel van plan het papiertje te halen; ik begrijp dat dit voor de kiezer geen ideale situatie is.” Toch is het voor hem ook een principekwestie: “Het gaat in de 21-eeuw niet meer om nationaliteit, maar om identiteit. Als de Europese nationaliteit bestond, zou ik die aannemen.”