.

dimanche 17 juin 2007

Pessimisme over mandaat Sarkozy



Source: NOS
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/6/16/160607_interview_franse_verkiezingen.html


Sarkozy is slim en de socialisten maken er een potje van. Dat verklaart volgens Laurent Chambon, Franse socioloog en PvdA-deelraadslid in Amsterdam, de uitslag van de parlementsverkiezingen in Frankrijk.

Zondag kiezen de Fransen in de tweede ronde de leden van de Nationale Assemblee, maar na de eerste ronde van afgelopen zondag is al duidelijk dat de UMP van de nieuwe president Sarkozy een grote meerderheid zal halen.
"Dat de UMP straks de meerderheid van de zetels heeft in de Assemblee, betekent trouwens niet dat de meerderheid van de Fransen daarop stemt. Het is een kunstmatige meerderheid door het kiesstelsel", zegt Chambon.
Maar een feit blijft dat Sarkozy het goed doet. "Niet als president, maar als politicus. Hij maakt de argumenten van de socialisten kapot", zegt Chambon. "Hij is een Mitterrand van de jaren 2000. Die nam de Communistische Partij toen mee in de regering om ze te neutraliseren. Sarkozy heeft het Front National geneutraliseerd en links en extreem-links verdeeld. Strategisch doet Sarkozy het dus heel goed."

Pessimistische enthousiasme
Bij de Fransen is Sarkozy ook populair: het Franse consumentenvertrouwen is sinds zijn aantreden gestegen en ook de ondernemers zijn positief. Maar dat is volgens Chambon "pessimistisch enthousiasme".
"Frankrijk en Europa zijn in een slechte staat. De Fransen weten dat ze er niets meer aan kunnen veranderen dat hij nu president is en ze hopen er dus maar het beste van, namelijk dat hij nu voor veranderingen zal zorgen in Europa en voor de economie."
"Zelfs de mensen die links stemmen verwachten veel van Sarkozy, omdat hij wat betreft sommige onderwerpen een links beleid voert en hij linkse personen in zijn regering heeft opgenomen. Wat hij doet is heel nieuw. In Nederland komt het wel voor, maar in Frankrijk zie je die vermenging van links en rechts normaal gesproken niet."

Absolute macht
Het PvdA-deelraadslid is pessimistisch over het grote mandaat dat Sarkozy straks heeft. "Hij heeft de absolute macht met een supergrote meerderheid in de Assemblee, een meerderheid in de senaat, hij controleert de politie en het rechtssysteem en hij wil ook een soort presidentiële garde instellen. Dat gaat de dictatoriale kant op. Verder controleert hij de media indirect."
Als voorbeeld daarvan noemt de socioloog de beelden van de schijnbaar dronken Sarkozy op de G8. "Die werden niet uitgezonden op de Franse televisie, alleen bij de Belgen. Die zender moest excuses aan hem aanbieden. Sarkozy past in het rijtje Bush, Poetin en Berlusconi."

Dood
Behalve dat Sarkozy het slim speelt, heeft hij ook het geluk dat de oppositie niets meer voorstelt. Sarkozy en zijn UMP zullen de komende tijd dus weinig tegenstand te verduren krijgen. "De socialiste Ségolène Royal heeft bij de presidentsverkiezingen nog haar best gedaan, maar de oppositie is dood en het communisme is dood. De Communistische Partij moet misschien zelfs het mooie partijgebouw aan de Place du Colonel Fabien verkopen om de partij te behouden. Zo erg is het al."
"Mijn ouders zijn lid van de Parti Socialiste (PS). Zondag stemmen ze voor het eerst in hun leven niet. Zo slecht vinden zij dat het met de partij gaat", vertelt Chambon. "Er is een leiderschapsprobleem en een probleem met de ideologie. De partij moet vernieuwen, maar niemand weet welke kant het op moet gaan. En iedereen vecht met iedereen, zoals Royal en haar partner François Hollande, zij strijden om de partijleiding."
"Er zijn ook allerlei roddels over hen, dat ze niet meer samen wonen en een minnaar of minnares hebben. Who cares? Het gaat om de politiek. Bovendien, als Hollande en Royal het enige probleem van de partij zouden vormen, zou het een paradijs binnen de PS zijn."