.

vendredi 25 novembre 2005

Débat: Islam, sécularisation et organisations musulmanes

Date: 26 novembre 2005 à 15:00
Lieu: Weteringsplantsoen 2C, Amsterdam (Trams 6, 7, 10, 16, 24, 25)

Invités: Mehmet Koksal (journaliste), Laurent Chambon (politologue), Yanik Muzafer (pédagogue), Ahmed Marcouch (UMMAO), Abdou Menebhi (Amcemo), Fenna Oulichki (MVVN).

Un débat public avec des spécialistes et des représentants de diverses organisations sur les thèmes suivants:
- la relation entre l'Islam et l'Etat en France, Belgique et pays-Bas: sécularisation, colonisation, organisation de l'Islam et des mouvements islamiques
- la place des Musulmans dans un Etat séculier

PERSBERICHT
26 NOVEMBER: ISLAM, SECULARISATIE EN ISLAMITISCHE ORGANISATIES
Op 26 november vindt het derde debat plaats in de reeks ‘Islam en democratie: tussen extremisme en secularisatie’. De titel van deze bijeenkomst is ‘Islam, seculárisatie en islamitische organisaties’. Het debat vind plaats in het gebouw van de HTIB, 1e Weteringsplantsoen 2c in Amsterdam. Aanvang 15.00 uur.
Het zal een open debat zijn met onderzoekers en vertegenwoordigers van seculiere en religieuze organisaties uit Nederland, Frankrijk en België. De vaak gecompliceerde verhouding tussen de staat en religie, de islam, staat centraal. Wat heeft dat voor consequenties voor de positie van religieuze en seculiere organisaties? Wie bepaalt er wie moslim is of niet? Bestaat de islamitische gemeenschap? Wie praat namens wie? Deze vragen komen aan de orde.
In drie korte inleidingen komt de situatie in Frankrijk, België en Nederland aan de orde. Daarop zal worden gereageerd vanuit verschillende maatschappelijke organisaties.
Mehmet Koksal is Belgisch journalist die een studie gemaakt heeft van de volkswijken in Brussel. Laurent Chambon is Frans socioloog, die zowel in Parijs als in Amsterdam onderzoek heeft gedaan. Hij is momenteel woonachtig in Amsterdam. Ahmed Marcouch is beleidsmedewerker jeugd en welzijn in Amsterdam en voorzitter van de Unie van Marokkaanse Moskeeverenigingen in Amsterdam en Omstreken. Hij gaat in op de Nederlandse situatie.
Een eerste reactie hierop wordt gegeven door:
Fenna Oulichki, voorzitter Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland. Yanik Muzafer, pedagoog en docent aan de hogeschool Amsterdam. Abdou Menebhi, directeur EMCEMO. Aansluitend volgt een debat met de zaal. Gespreksleider is Miep van Diggelen, directeur ACB.
Het debat vindt plaats in een reeks ‘Islam en democratie: tussen secularisatie’. Deze reeks debatten is een initiatief van het Euromediterraan centrum voor migratie en ontwikkeling (EMCEMO) in samenwerking met HTIB, Al Hizjra, Stichting Aknarij en het Amsterdams Centrum Buitenlanders. Het project wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van de gemeente Amsterdam.

Meer informatie: EMCEMO 020 42 888 25
Aannmelden: via
info@emcemo.nl of acb@afsm.nl