.

lundi 14 novembre 2005

Débat: émeutes en France: quelles causes? Est-ce que ça peut arriver aux Pays-Bas?

Mercredi 16 novembre 2005
Diamantbuurt Smaragdplein 3, Amsterdam
Discussion 19:00-20:15 / Intervenants: Laurent Chambon (sociologue français), Karwan Fatah (Socialistes internationaux). modératrice: Karima Hachim (Ensemble contre le racisme)
20:30-22:00: Film "La Haine"
Organisé par l'IS et l'association des parents arabes (AOC)

De rellen in Frankrijk: Wat zijn de oorzaken? Kan het ook hier gebeuren?
Woensdag 16 november Amsterdam
Diamantbuurt ­ Smaragdplein 3
Zaal open: 18.30 uur
Inleiding en discussie: 19.00-20.15 uur
Sprekers:
• Laurent Chambon (Franse socioloog)
• Karwan Fatah (Internationale Socialisten)
Gespreksleider: Karima Hachim (Samen tegen Racisme)
Pauze: 20.15-20.30 uur
Vertoning film: 20.30-22.00 uur
Georganiseerd door de IS en stichting Arabische Oudercomissie (AOC)
De jongeren in de Franse voorsteden zijn in opstand gekomen. Een golf van protest kwam los nadat twee tieners in de Parijse buitenwijk Clichy-sous-Bois ­ op de vlucht voor de politie ­ de dood vonden in een elektriciteitshuisje. De volgende dag schoot de politie tijdens Ramadan traangas naar binnen in een moskee, en riep minister Sarkozy op voor nog harder optreden. Als een olievlek verspreidden de rellen zich over de rest van Parijs en Frankrijk, waarbij gebouwen en honderden auto’s in brand werden gestoken. Een van de jongeren zei op televisie: ‘Dit is ons nieuwe mei ‘68!’
Inmiddels heeft de regering de noodtoestand afgekondigd en spreekt de politie van een ‘burgeroorlog’. Maar hoe repressiever en gewelddadiger wordt opgetreden, hoe sterker de vraag naar boven komt waar deze rellen vandaan komen: wat zijn de feiten over de armoede en sociale achterstand in deze voorsteden, en met welke harde realiteit worden jongeren geconfronteerd die een baan zoeken? Hoe diepgeworteld is discriminatie op de arbeidsmarkt, en hoe sterk is het racisme bij de Franse politie? Wat zijn de overeenkomsten met Nederland ­ en kunnen deze rellen ook hier gebeuren? Kom langs en discussieer mee!
Aansluitend op de discussie zal de film ‘ La Haine’ (De Haat) worden vertoond van Matthieu Kassovitz uit 1995, over drie vrienden ­ een Arabische, joodse en zwarte jongen ­ in een voorstad van Parijs. De film is een ijzersterke aanklacht tegen racisme en politiegeweld en heeft 10 jaar na dato slechts aan actualiteit gewonnen.